На 22 септември Българската православна църква почита Св. свещеномъченик Фока, Св. пророк

...
На 22 септември Българската православна църква почита Св. свещеномъченик Фока, Св. пророк
Коментари Харесай

Вижте кого почита църквата днес

На 22 септември Българската православна черква почита Св. свещеномъченик Фока, Св. оракул Иона и Св. преподобни Козма Зографски

Преподобният Козма

се родил през втората половина на XII век. По националност бил българин. Произхождал от търновско болярско семейство. Получил солидно обучение. Освен български, знаел чудесно и гръцки език. Родителите му поискали да го оженят, само че той живеел с пламенното предпочитание да стане духовник.

Затова скрито избягал в Света Гора Атонска. Бил признат като послушник в българския Зографски манастир " Св. Георги Победоносец ", учреден през 898 година от тримата братя българи от гр. Охрид - Моисей, Аарон и Йоан. Показал огромно старание като послушник. Вършел с примерна обич всичко, което му е било възлагано от манастирската администрация. Заради това му старание скоро бил постриган за духовник. 

Високо просветен, той се отличавал и със сърдечна елементарност, с помощта на която се отворили духовните му очи да вижда скритите за физическите очи духовни феномени.

Св. свещеномъченик Фока

Памфил и Мария били родителите на блажения Фока. От млада възраст светецът се сподобил да получи такава берекет на Светия Дух, че изгонвал бесове от хората и изцелявал недъзи.

Когато свети Фока възмъжал, поради добродетелния си живот бил определен за свещеник в родния си град и с ревнивост почнал да пасе своите словесни овце; като ги поучавал със слово, той ги и назидавал със своя образец. Водейки и преди този момент благодетелен живот, като приел ранг на свещеник, той почнал да се подвизава още повече, тъй че всички, които виждали положителните му каузи, прославяли Небесния Отец.

Той предпазил доста хора от заблуди, мнозина езичници отклонил от идолопоклонството и ги привел към уважение на Единия Бог.

Св.пророк Иона

Около 800 години преди Рождество Христово живял сред израилтяните един човек на име Йона.

Преданието приказва, че той бил наследник на сарептската вдовица, у която св. оракул Илия живял през време на глада. Него пророкът възкресил от мъртвите със мощна молитва към Бога.

Той получил от Бога дара на пророчеството.

Днес имен ден честват носещите имената Гълъбин и Гълъбина, защото Йона на иврит значи гълъб.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР